26 юни 2009

Мафиотското порно БЪЛГАРИЯ


Мафиотско порно. Това е жанрът на филма, в който така нареченото общество в България играе ролята на статист.
Вгледайте се в мутрите на влиятелните “бизнесмени”, политици и олигарси. Какво прочитате по лицата им?
Какво ви говори арогантното им поведение и нескрито презрение към “плебеите”? Плебеите сме аз и ти. И нашите близки и приятели. Ролята ни в този филм не е на обикновени статисти. Ролята ни е на статисти-престъпници. Не осъзнаваме ли, че търпимостта ни е престъпление? И то от най-ужасните. Защото не е съизмеримо с ограбването на застрахована банка. А е кражба на нашия собствен живот, на бъдещето на собствените ни деца. Ролята ни е на статисти- проститутки.
Статични сме, докато главните герои ни “оправят”. За 800 дни или за няколко пъти по 4 години. (Пропуснах да спомена, че филмът е онлайн сериал). Не ни пука дали не сме се превърнали в декор. Не ни пука операторът дали ни хваща в кадър или не. Не ни пука режисьорът на пулт какво изрязва от нас. Важно е съучастието ни. Важното е, че ни плащат за търпението. С какво? С възможността да сме живи? С имената ни, изписани във финалните надписи по надгробните ни камъни?
Малката особеност в този спектакъл, която или не забелязваме, или не искаме да забележим е, че не само можем да избираме собствените си роли, но можем да сменяме жанра на филма. Не го правим и единственото логично обяснение е, че ни харесват и филмът, и ролите ни в него.


5 коментара:

  1. Ваня, съжалението няма да ни помогне, а действието - кой както може и каквото може...

    ОтговорИзтриване
  2. Чета блоговете и на двамата и знам, че ние правим каквото можем. Но толкова хора предпочитат да живеят като зеленчук...

    ОтговорИзтриване